maandag 16 mei 2011

Lezende tieners krijgen later betere baan

 

Tieners die buiten schooltijd veel lezen, hebben later meer succes in hun carrière. Dat stelt socioloog Mark Taylor van de Universiteit van Oxford. Taylor volgde voor zijn onderzoek 17.200 mensen die geboren zijn in 1970. Hij onderzocht zowel de buitenschoolse activiteiten die deze mensen op hun zestiende uitoefenden, als hun carrière op 33-jarige leeftijd.

Meisjes die op hun zestiende regelmatig boeken lazen, bleken op latere leeftijd 39 procent kans op een professionele of leidinggevende baan te hebben. De meisjes die niet lazen, hadden daar slechts 25 procent kans op. Bij de jongens lagen deze percentages respectievelijk op 58 procent en 48 procent.

Andere activiteiten
Het lezen van boeken blijkt de enige activiteit voor 16-jarigen die later effect heeft op hun loopbaan. Andere onderzochte activiteiten waren: sport, museum-, bioscoop- enconcertbezoek of praktische activiteiten als koken of naaien. “Volgens onze resultaten blijkt er iets bijzonders aan de hand te zijn met lezen voor het plezier”, aldus Taylor. Meer lezen

Kom gerust eens een boek lezen of lenen in de mediatheek !

Bron: Oxford University 8 april 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten